Girolomoni (Montebello)

     Ett hängivet ekologiskt kooperativ av småskaliga bönder i bergen runt klostret Montebello utanför Urbino i mellersta Italien samarbetar för att göra en av världens bästa pasta. Kooperativet, Girolomoni Cooperativa, odlar flera ursprungliga vetesorter och har en egen helt ekologisk pastafabrik högt uppe i bergen där källvattnet tas uppströms om alla konventionella odlingar och fabriker.

Från 2012 har varumärket Montebello succesivt ersätts med Girolomoni för hylla grundaren Gino Girolomoni.

http://www.girolomoni.it

Den begränsade odlingsarealen gör att Girolomoni inte inriktar sig mot de stora kedjorna utan pastan är avsedd för special-, delikatess- och ekologiska butiker.
Pastan tillverkas i många olika former och av fyra olika vetesorter, varav tre för närvarande tas in till Sverige.

  • Grano Duro – ekologiskt odlat durumvete (finns även som fullkornspasta)
  • Senatore Cappelli – ekologiskt odlat ursprungligt vete ”The father of Durum wheat”
  • Graziella RA – ekologiskt odlat vete med historik från det gamla Egypten. Unikt för Girolomonikooperativet


All pasta som tillverkas av kooperativet torkas sakta i låg temperatur för att behålla näringsämnena. De flesta varianterna formas i bronsformar enligt gammaldags tillverkningsmetod, vilket ger en matt, lite sträv yta för optimal upptagning av såsen.

Förutom pasta finns i Girolomonis produktsortiment olivolja, balsamvinäger, tomatsåser, ris och olika bönor, allt ekologiskt odlat och producerat.

 

Nedan följer tillgängliga produkter i Sverige under 2016, sorterade i undergrupperna:

  • Pasta Grano Duro 10 varianter
  • Pasta Senatore Cappelli 2 varianter
  • Pasta Graziella RA 3 varianter
  • Olivolja, balsamvinäger, tomatpassata
     

Produkter

Olivolja mm - Balsamvinäger
Olivolja mm - Olivolja
Olivolja mm - Tomat
Pasta - Grano Duro
Pasta - Grano Duro Fullkorn
Pasta - Graziella Ra
Pasta - Senatore Cappelli