
Ett hängivet ekologiskt kooperativ av småskaliga bönder i bergen runt klostret Montebello samarbetar för att göra en av världens bästa pasta. Kooperativet, Girolomoni Cooperativa, ligger utanför Urbino i Marche i mellersta Italien. De odlar flera ursprungliga vetesorter och har en egen helt ekologisk pastafabrik högt uppe i bergen där källvattnet tas uppströms om alla konventionella odlingar och fabriker.
Alla produkter byter till ny hållbar förpackning av papper under årsskiftet 2021/2022
Hela Girolomonis 50 åriga historia från start till den nya designen finner du HÄR KLICKA
Vill du besöka Girolomonis hemsida klicka http://www.girolomoni.it
Den begränsade odlingsarealen gör att Girolomoni inte inriktar sig mot de stora kedjorna utan pastan är avsedd för special-, delikatess- och ekologiska butiker.
Pastan tillverkas i många olika former och av fyra olika vetesorter, varav tre för närvarande tas in till Sverige.
All pasta som tillverkas av kooperativet torkas sakta i låg temperatur för att behålla näringsämnena. De flesta varianterna formas i bronsformar enligt gammaldags tillverkningsmetod, vilket ger en matt, lite sträv yta för optimal upptagning av såsen.
Förutom pasta finns i Girolomonis produktsortiment olivolja, balsamvinäger, tomatsåser, ris och olika bönor, allt ekologiskt odlat och producerat.
Nedan följer tillgängliga produkter i Sverige, sorterade i undergrupperna: